Kolay Ulaşım
İşletme sahibi, e-ticaret sitesi yöneticisi, pazarlama yöneticisi veya uzmanı olmanız farketmez. Online platformalarda yer alıyorsanız, siteniz veya kanalınız varsa ve organik trafik için SEO çalışmaları yapıyorsanız başarınızı SEO başarısı ölçmek için sizlere Google Analytics ve Google Search Console metriklerini göstermeye çalışacağım. Ancak öncesinde birkaç konuya değinmemiz doğru olacaktır.
Dijital platformlarda yer alan kişilerin başarılarını ve arama verilerini ölçebilmeleri oldukça önemlidir. Farklı ölçüm teknikleri kullanarak yaptıkları çalışmaların başarılarını farklı şekillerde farklı tekniklerde ölçebilirsiniz.
Temel SEO Başarısı Metrikleri Nelerdir?
SEO başarınızı ölçerken genel olarak aşağıdaki metrikleri kullanabilirsiniz.
- Sayfa hızı,
- Anahtar kelimeleri pozisyonları,
- Hedefler,
- Organik trafik,
- Hemen çıkma oranı,
- Oturum süresi,
- Sayfa derinliği,
- Şehir,
- Ortalama pozisyon,
- Tıklanma oranı vb.
NOT: Burada hepsini göstermeyeciğim. Sadece bilgi amaçlı birkaç önemli metrikleri vereceğim
Yukarıdaki metrikler arasında ilk bakışta size anlamsız gelenler olabilir. Bize sadece organik trafik yeter diyebilirsiniz. Ancak işin gerçeği bu metriklerin hepsi sizin performansınızı gösterecektir. Örneğin “Şehir” metriği özellikle yerel siteler için önemli bir başarı kriteri olabilir. Bu metrikle başarı oranını görebilir ve stratejinizi duruma göre değiştirebilirsiniz.
Organik Trafik
Hiç şüphesiz SEO başarısı ölçmenin en basit yollarından biri organik trafik ölçümünü gerçekleştirmek olacaktır. Arama motorlarından gelen günlük trafik en önemli SEO metriğidir. Burada yaşayanacak en ufak bir artış bile bizleri mutlu edecektir.
Verilerin son derece önemli hale geldiği günümüzde bu rakamlar bizim için en önemli metrikleri oluşturur. Herhangi bir site sahibi Google Analytics kurulumu gerçekleştirdikten sonra bu verilere çok kolay bir şekilde erişebilir.
Organik trafik ölçümü için Google Analytics’te: Edinme > Tüm Trafik > Kanallar > Organic Search yolunu takip edebilirsiniz.

Sonrasında yukarıdaki tarih bölümünden istediğiniz tarihleri seçerek yolunuza devam edebilirsiniz.
Hemen Çıkma Oranı
Hemen çıkma oranı, organik trafikle beraber en çok bakılan metriklerden biridir. Bu metrik bize sayfa kalitemizi de göstermektedir. Genel olarak hemen çıkma oranının %40 ve altında olması başarılı olarak sayılmaktadır.
Hemen çıkma oranı ve SEO etkisi hakkındaki yazımı da okuyabilirsiniz. https://www.onureroglu.com.tr/hemen-cikma-orani-ve-seoya-etkisi/

Organik Trafik – Açılış Sayfası
Yine önemli metriklerden biri olan Açılış Sayfası metriği alt sayfalarınızı takip etmekte önemli bir filtredir. Ayrıca bazı brand yani marka aramalarında (yanlış anahtar kelime – sayfa ilişkilendirmesi neden olabilir.) açılış sayfalarınız farklılık gösterebilir. Bu metrikle de bunu tespit edebilirsiniz.

Organik Trafik – Şehir
Özellikle yerel firmalar, siteler için önemli verilerden biri olan Google Analytics Şehir metriği, performansınızı ölçmenizin yanı sıra stratejinizin yönünü değiştirmenize de yardımcı olacaktır.

Gelir, Dönüşümler ve Hedefler
E-ticaret sektöründe yer alan sitelerin dönüşümlerini de ölçebildiğiniz Google Analytics verileri, bu konuda önemli veriler sunmaktadır. Yaptığınız yatırımın geri dönüşümünü, dönüşümler ile ölçebilirsiniz.

Gelire dayalı bir e-ticaret platformunuz olmasa bile indirme sitelerinde de dönüşümleri kullanabilirsiniz. Ancak dönüşüm ayarlarını yapmanız gerekiyor.
Dönüşümler bölümünde, hedef tamamlamalarınızın kaynağı, yalnızca organik arama ziyaretlerine odaklanmanıza olanak sağlayan kaynağa göre ayrım sağlanabilir.
Bir ziyaretçi sitenizi bir aramadan bulur ve daha sonra bir şey satın alır veya ayrıntılarını kaydederse, bu durum gerçekten doğru hedef kitleye görünür olduğunuzu gösterir.
Ortalama Pozisyon
Yine SEO performansımızı ölçebileceğimiz önemli metriklerden biri de Google Search Console üzerinden Ortalama Konum olacaktır. Ancak burada dikkat etmemiz gereken bir konu vardır. Çalışmaya başladığımızda 100 anahtar kelimede ortalama pozisyon 12 olabilir. Çalışmanın 2. ayında 160 anahtar kelime ve ortalama pozisyonda 15 olabilir. Bu başarısızlığınızı değil, çalışmalarınızın sonuç vermeye başladığını gösterir.

Ortalama Tıklama Oranı
Search Console üzerinden görebileceğiniz tıklama oranı, önemli metriklerden biridir. Çalışma başlangıcı ve sonrasındaki verilere göre durumunuzu gösterebilir. Ortalama pozisyon için söylediklerim aynı şekilde burası içinde geçerlidir.

İlk Yorumu Siz Yapın